7 Ekim 2008 Salı

Ressamın intikamı

Genç Macar sanatçi Arpad Sebesy multi milyoner Elmer Kelen'in portresini yapmak için görevlendirilmisti. Görev özellikle zordu, çünkü Kelen sadece üç kisa poz vermeye razi olmustu. Sonuçta, Sebesy portrenin çogunu ezberden yapmak zorunda kalmisti. Kisitlamalara ragmen, Sebesy portrenin Kelen'e yeterince benzedigi görüsündeydi. Ancak, Kelen ayni fikirde degildi.

Kibirli milyoner resmin kendisine benzemedigini öne sürerek portrenin parasini ödemeyi reddetti. Genç ressam resmini yapabilmek için saatlerce ve titizlikle çalismisti, birdenbire bunu gösterecek hiç bir seyi olmadigini fark etti. Milyoner stüdyodan ayrilirken, sanatçi bir ricada bulundu, "portreyi size benzemedigi için reddettiginizi belirten bir mektup yazabilir misiniz?"

Kelen bu kadar kolay kurtulduguna sevinerek razi oldu. Aylar sonra, Macar Sanatçilari Dernegi, Budapeste Güzel Sanatlar Galerisi'nde sergi açti.

Kelen'in telefonu çalmaya basladi. Biraz sonra galeriye geldiginde Sebesy'nin yaptigi portresinin üzerinde, "Bir Hirsizin Portresi" etiketiyle teshir edildigini gördü. Magrur milyoner resmin indirilmesini istedi. Müdür reddedince, Kelen resmin kendisini topluma alay konusu edecegi için dava açmakla tehdit etti. Bunun üzerine müdür Kelen'in resmin kendisine benzemedigi için almayi reddettigini belirten imzali mektubunu çikardi.

Milyoner, artik resmin parasini ödeyip almaktan baska çare kalmadigini anlamisti. Genç sanatçi sadece son gülen olmakla kalmamis, ayni zamanda güçlügü karli bir alisverise döndürmüstü. Çünkü milyoner resmi almaga kalktiginda fiyatin eskisinden on kat daha fazla oldugunu görmüstü.

Gördügünüz gibi, güçlüklere teslim olmayi kabul etmemisti. Bunun yerine öfke ve aciya teslim olmaktansa yaratici ve yararli bir kapi açacak bir yol düsündü. Kisaca ressam degerli bir prensip kesfetmisti. Yeni firsatlar bizi genellikle sikintili anlarda ziyaret eder, ama bir kapi kapanirsa, baska bir kapi açilir.



Dr. Charles C. Lever

"Duvari Asamiyorsan Bir Kapi Aç"

Hiç yorum yok: